U okviru regionalnog projekta „SOCIETIES 2“ koji finansira EU, podržan je naš projekat „Zajedno do zajednice” čiji je glavni cilj poboljšanje kvaliteta života korisnika i korisnica psihijatrijskih usluga kroz obezbeđivanje kvalitetnog i strukturisanog programa psihosocijalne podrške u zajednici.

Ciljevi projekta su i 1. Unapređenje kvaliteta života korisnika kroz podržavanje rada  „Kreativnog prostora za mentalno zdravlje“ i pružanje usluga psihosocijalne  podške i zaštite mentalnog zdravlja u zajednici; 2. Unapređenje kapaciteta tima  Prostora za definisanje usluge zaštite mentalnog zdravlja u zajednici kao usluge  socijalne zaštite i stvaranje uslova za licenciranje; 3. Utemeljenje programa  Kreativnog prostora na podacima i dokazima ispitivanjem dominantnih  psihosocijalnih teškoća, efekata i iskustava; 4. Unapređenje kapaciteta udruženja i  korisnika za bolje prevazilaženje i suočavanje sa kriznim situacijama, poput Covid 19; 5. Ekonomsko osnaživanje korisnika; 6. Podizanje svesti javnosti o temi  mentalnog zdravlja i značaju prevencije i psihološke podrške.

Partneri na projektu: PIN (Psychosocial Innovation Network) i Udruženje korisnika  psihijatrijskih usluga i članova njihovih porodica “Duša”.

Saradnici:  Udruženje “Herc”, Udruženje korisnika “Videa”, MDRI (Mental Disability Rights Initiative).

Kroz ovaj projekat će biti podržan rad našeg Kreativnog prostora i biće omogućeno pružanje usluga psihosocijalne podške i zaštite mentalnog zdravlja u zajednici u Beogradu.

Evaluacija programa „Kreativni prostor za mentalno zdravlje” i rezultati istraživanja o iskustvima korisnika psihijatrijskih usluga:  REZULTATI ISTRAŽIVANJA