Udruženje Prostor osnovale su Mina Aleksić i Marija Kućan 2009. godine.

Počeci udruženja vezuju se za rad sa korisnicima psihiajtrijskih usluga Specijalne psihijatrijske bolnice „Dr Slavoljub Bakalović“ u Vršcu. Na poziv tadašnje načelnice odeljenja E9 Prim. dr sci Anđelke Kolarević, umetnice Mina Aleksić i Marija Kućan počinju da u prostorijama radne terapije ove ustanove organizuju umetničke radionice sa hospitalizovanim korisnicima.

Nakon jednogodišnjeg iskustva u radu sa korisnicima i korisnicama ove ustanove, uočavaju da je veoma mali broj programa posvećen osobama sa problemima mentalnog zdravlja. Uzevši u obzir činjenicu da je naše društvo veoma malo informisano i da postoji veliki broj predrasuda javnosti i medija prema korisnicima psihijatrijskih usluga, Prostor je odlučio da svoj rad posveti isključivo njima.

To je ujedno i početak projekta „ReMind“ koji će se sprovoditi u naredne četiri godine u psihijatrijskim institucijama u Beogradu (Klinika za psihijatriju KCS) i Vršcu (SPB “Dr Slavoljub Bakalović”) kao i van institucija, sa članovima udruženja Duša i Videa.

2011. umetnici Milorad Mladenović i Radoš Antonijević projektuju Malu galeriju i arhivu u prostorijama Radne terapije bolnice za psihijatriju u Vršcu.

“ReMind” su podržali Trag fondacija, Kooperativa Holandskih fondacija za Centralnu i Istočnu Evropu (CNF/CEE) i Ministarstvo Kulture Republike Srbije.

Po zvaničnim podacima Trag fondacije, „ReMind“ je treći projekat u Srbiji namenjen ovoj ranjivoj grupi koji su oni podržali u poslednjih 5 godina, a prvi u Beogradu. Prostor je bio jedan od finalista 2013. za Erste Foundation Social Integration Award.

Trunutno, Prostor realizuje projekte podržane od strane Ambasade Kraljevine Norveške (“ReMind Community”), Erste banke (“Ekonomsko osnaživanje korisnika psihijatrijskih usluga”) i Ministarstva Kulture (“Umetnost/psihijatrija”). U projektu „Oporavak u zajednici – Podrška oporavku osoba sa mentalnim poteškoćama i njihovo potpuno uključivanje u zajednicu“, finansiranom od strane Evropske Unije, partnersko udruženje je IAN.

Na Radio Beogradu 202 počela je da se emituje radio emisija “Glas nas u etru”, koju osmišljavaju i vode osobe sa problemima mentalnog zdravlja u organizaciji udruženja Prostor, a počela je sa radom i psihoterapijska grupa.

Ove godine Prostor je sklopio partnerstvo sa organizacijom Intervoice i Hearing Voices mrežom i postao predstavnik Srbije u okviru West Balkan Hearing Voices mreže.

Zahvaljujući Opštini Zvezdara, Prostor trenutno organizuje svoje redovne aktivnosti u prostorijima Mesne zajednice „Ćirilo i Metodije“.

Broj korisnika

2010

Na radionicama udruženja Prostor učestvovalo je 52 hospitalizovanih korisnika SPB Vršac, od toga 37 sa odeljenja sa akutnim psihotičnim poremećajima, psihijatrijskim oboljenjima i žena obolelih od alkoholizma i 15 korisnika sa odeljenja zavisnosti.

2011

U toku projekta ReMind01 koji je realizovan u Dnevnom centru Klinike za psihijatriju, bilo je uključeno 42 korisnika ove ustanove, a u okviru projekta ReMind 02, 23 hospitalizovanih korisnika SPB Vršac.

2012

ReMind 03, realizovao se osam meseci na Klinici za psihijatriju. Broj učesnika: 47 stacioniranih korisnika Stacionara Klinike za psihijatriju i 32 korisnika psihijatrijskih usluga Dnevnog centra ove ustanove.

ReMind04 SPB Vršac, 18 korisnika.

Saradnja sa udrženjem Videa i Duša: 22 korisnika.

2013

U toku projekta „Susreti“ i saradnje sa Opštinom Zvezdara, na radionicama u Mesnoj zajednici Ćirilo i Metodije, učestvovalo je: 25 člana udruženja Duša i Videa

SPB Vršac, 11 korisnika

2014

Projekat „Svaka duša je važna“ CEIR, 16 korisnica Klinike Laza Lazarević, Padinska skela.

Projekat „ReMind Community“, Mesna zajednica Ćirilo i Metodije: 27 članova udruženja Duša i Videa, 13 korisnika SPB Vršac, 4 korisnika sa Klinike za psihiajtriju.