O udruženju Prostor

Udruženje Prostor je udruženje građana registrovano u Beogradu, na opštini Stari Grad. Misija udruženja je: poboljšanje kvaliteta života i smanjene socijalne isključenosti korisnika psihijatrijskih usluga kroz art terapiju, psiho-socijalnu podršku i ekonomsko osnaživanje. Udruženje Prostor su osnovali umetnici i psihijatri.

Prostor već devet godina organizuje aktivnosti u zajednici namenjene korisnicima psihijatrijskih usluga, u saradnji sa Beogradskim opštinama- sa opštinom Zvezdara potpisan je zvanični sporazum o saradnji.  Zatim, sa većinom psihijatrijskih institucija, Filozofskim fakultetom, odsek za Psihologiju, mnogim kulturnim centrima i javnim institucijama, civilnim sektorom, udruženjima korisnika, posebno udruženjima korisnika i članova njihovih porodica “Duša” i “Videa”, udruženjem “Herc” i nacionalnom mrežom korisničkih udruženja “Naum”, sa kojima imamo potpisane sporazume o saradnji, kao i svim zainteresovanim pojedincima- volonterima, studentima, stručnjacima iz relevantnih oblasti.

Do sada smo sproveli više od 15 uspešnih projekata, podržanih od strane domaćih fondacija (Trag fondacija, Erste banka), Ministarstva Kulture i Informisanja, stranih ambasada (Kraljevine Norveške i Australije), kao i Evropske komisije.

 Trenutno realizujemo dva međunarodna projekta podržana od strane Evropske komisije- “Community mental health practices in ex-Yugoslavia” (“Prakse mentalnog zdravlja u zajednici u bivšoj Jugoslaviji”), u okviru programa Erasmus+ i istraživački projekat “Impulse- Implementation of an effective and cost- effective intervention for patients with psychotic disorders in low and middle income countries in South Eastern Europe”, koji vodi Queen Mary Univerzitet iz Londona.

foto

Mina Aleksić

predsednica udruženja Prostor
Završila studije slikarstva na Accademia di Belle Arti (Firenca, Italija) i dvogodišnju edukaciju iz Telesne psihoterapije. Poseduje master iz Art terapije pri udruženju SIPEA u Rimu. U okviru aktivnosti udruženja, praktikuje metode art terapije u smislu socijalne akcije i svoj rad posvećuje poboljšanju položaja i kvaliteta života korisnika i korisnica psihijatrijskih usluga.

mina@prostor.org.rs

mk

Marija Kućan

potpredsednica udruženja Prostor
Diplomirala na Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti i Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Koordinatorka umetničkih projekata i programa ekonomskog osnaživanja korisnika i korisnica psihijatrijskih usluga kao i aktivnosti kampanje sa ciljem podizanja svesti javnosti na temu mentalnog zdravlja.

marija@prostor.org.rs

Jovana Viculin

Jovana Viculin

koordinatorka radio emisije
Kooridnatorka radio emisije „Da li ste vi normalni?“. Diplomirala na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu (Srpska književnost i jezik sa opštom književnošću).

 jovana@prostor.org.rs

Dejana Vranješ

Dejana Vranješ

saradnica
Diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2004. na grafičkom odseku. Članica je Nezavisne Alternativne radionice-NAR od 2003. i koosnivačica Fuckthemall-a od 2013. Saradnica na različitim projektima iz oblasti dizajna i vizuelnog identiteta od 2013 godine.

 dejana@prostor.org.rs

Anđelka Kolarević

Prim. dr med. Anđelka Kolarević

savetnica
Koosnivačica i stručna konsultatkinja psihoterapijskih aktivnosti. Psihijatrica, psihoterapeutkinja. Završila je edukaciju iz psihoanalize, grupne i transakcione analize. Udruženju Prostor se priključila 2010, od kada aktivno radi kao stručna konsultatkinja i koordinatorka psihoterapijskih aktivnosti.
427444_10151349727324380_2112057655_n

Katarina Jakovljević

saradnica
Koosnivačica i saradnica na polju umetničkih programa. Završila Školu za dizajn i Fakultet Likovnih umetnosti 2001 godine. Specijalističke studije na istom fakultetu 2005 godine. Članica ULUS-a od 2003. godine. Izlagala na 5 samostalnih žiriranih izložbi i 25 grupnih u zemlji i inostranstvu.  Živi i radi u Beogradu kao nastavnik crtanja i slikanja u Školi za dizajn.
Milorad Mladenović

Milorad Mladenović

saradnik
Saradnik na umetničkim projektima od 2011. godine. Diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti i Arhitektonskom fakultetu u Beogradu na kojem radi kao vanredni profesor. Imao je više samostalnih izložbi i radionica i osvojio je veliki broj nagrada na polju vizuelnih umetnosti i arhitekture.
Radoš Antonijević

Radoš Antonijević

saradnik
Saradnik na umetničkim projektima od 2011. godine.Doktorirao na Fakultetu likovnih umetnosti na odseku za vajarstvo u Beogradu, gde radi kao vanredni profesor. Imao je više samostalnih izložbi i osvojio je veliki broj nagrada na ovom polju.
ProfilePhoto

Dr Ivana Aleksić

saradnica
Neuropsihijatarica (u penziji) i psihoterapeutkinja. Stručna savetnica Udruzenja Prostor.
received_10212541128985998~4

Jana Aleksić

saradnica
Diplomirana filološkinja skandinavskih jezika (profesorka švedskog jezika). Saradnica udruženja Prostor na polju kampanje.
Sara Mandić

Sara Mandić

saradnica
Saradnica u projektima od 2013. godine. Završila je osnovne i master studije klavira na Akademiji Umetnosti u Novim Sadu, kao i MA studije kulturne politike i menadžmenta Univerziteta umetnosti u Beogradu i Instituta d’Etudes Politiques de Grenoble Université Pierre Mendès (Lyon, France). Profesorka klavira u Osnovnoj muzičkoj školi „Petar Konjović“ i menadžerka produkcije i razvoja, Međunarodnog festivala „KotorArt Don Brankovi dani muzike“. U udruženju Prostor, saradnjica na polju kampanje.

sara@prostor.org.rs

Lana Ranđelović

članica

Stefan Dragonić

član
WhatsApp Image 2021-04-02 at 14.43.24

Jasmina Bogdanović

savetnica
Osnovne i master studije socijalnog rada završila je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Aktuelno je zaposlena u Institutu za mentalno zdravlje u Beogradu. Edukant je Sistemske porodične terapije. Primarno profesionalno usmerenje joj je oblast mentalnog zdravlja, kliničkog socijalnog rada i razvijanja usluga u zajednici. U Prostoru je angažovana za savetovanje korisnika o mogućnostima i pravima iz oblasti socijalne zaštite i zdravstva, kao i za preventivno savetovanje i podučavanje životnih veština.
20210402_175343

Ivana Đurđević

volonterka
Diplomirana komunikološkinja na Fakultetu za kulturu i medije, na smeru Odnosi s javnošću. Bavi se društvenim mrežama, osmišljavanjem i predstavljanjem javnosti kroz aktuelne medije. PR volonterka u udruženju.
viktor

Viktor Veselinov

član
Završio psihologiju na Fakultetu za medije i komunikacije. Trenutno na master studijama, smer klinička psihologija i edukaciji iz geštalt psihoterapije. Prostor ga je zainteresovalo jer je udruženje koje pruža pomoć onima koji nigde drugde ne mogu da je nađu i jer pruža najosnovnije aktivnosti svojim korisnicima kao što su likovne radionice, časovi jezika ili grupne podrške među ostalim. U Prostoru drži diskusione grupe, filmske večeri i osnove informatike.
ana

Ana Čolić

članica
Diplomirala na psihologiju na Filozofskom fakultetu. Tokom završne godine  pridružila se Prostoru kao volonterka. Interesuju je različiti vidovi vaninstitucionalne psihološke podrške. U okviru Prostora imala je prilike da se bavi različitim aktivnostima, a trenutno drži časove engleskog, čiji je cilj da se korisnici lakše snalaze na internetu i da bolje razumeju filmove. Osim toga, učestvuje u vodjenju grupe podrške.
IMG-1958

Irena Stojadinović

saradnica
Master psihološkinja i psihoterapeutkinja pod supervizijom pri Školi za telesnu psihoterapiju „Tepsintezis“ Udruženja telesnih psihoterapeuta Srbije. Primarno profesionalno usmerenje je psihološko savetovanje i psihoterapija odraslih, psihološka procena, zagovaranje za razvijanje i unapređenje usluga zaštite mentalnog zdravlja u zajednici. U Prostoru je stručna saradnica na zagovaračkim i istraživačkim aktivnostima, facilitator Hearing Voices grupa podrške.