Svakog petka, u Kreativnom Prostoru za mentalno zdravlje, organizuje se aktivnost životnih veština.

Životne veštine obuvataju širok spektar sposobnosti i znanja koji osnažuje pojedince da se uspešno snalaze u izazovima svakodnevnog života. U kontekstu psihosocijalne rehabitilitacije, ove veštine igraju ključnu ulogu u izgradnji nezavisnosti, samopouzdanja i otpornosti kod korisnika psihijatrijskih ustanova. Na radionicama životnih veština korisnici udruženja bivaju podučeni veštinama kao što su kuvanje, čišćenje, upravljanje vremenom i budžetom, vođenje lične higijene.

Milica Milović, studentkinja završne godine Psihologije na Filozofskom fakultetu

 

Radionice životnih veština organizuju se jednom nedeljno u cilju osnaživanja samopouzdanja korisnika psihijatrijskih usluga kao i edukaciji radi podizanja kvaliteta života i eventualnog sticanja veština koje bi imale ekonomsku isplativost.  Na radionicama se uče veštine kao što su pletenje, šivenje, kuvanje, vez, briga o biljkama, održavanje životnog prostora i sl. Radionice vode dve korisnice sa iskustvom kao i volonterke udruženja.

Korisnici psihijatrijskih usluga često ispoljavaju ubeđenje da nisu dovoljno funkcionalni da naprave nešto korisno. Ove radionice im pomažu da to prevaziđu.

Pletenje predstavlja ritmičku i ponavljajuću radnju, pomaže nam da ujednačimo i smirimo disanje, i stavimo fokus na pokrete ruku. Sada je već popularno kao jedan vid meditacije. Korisnici rado učestvuju o ovoj aktivnosti jer prebacuju fokus sa negativnih misli na praćenje rada ruku.

šivenje i vez su nešto lakša aktivnost gde korisnici kreiraju upotrebljive predmete koji se izlažu na prodajnim izložbama koje Udruženje organizuje i korisnicima donosi ne samo prihod, nego i potvrdu u sopsvene sposobnosti.

Najpopularniji segment naših radionica je kuvanje. Korisnici zajednički učestvuju u pripremi zdravih obroka, uče o pravilnom izboru namirnica kao i da kuvanje može biti kreativno. Oslobađaju se straha od greške. Pripremljeni obroci se na kraju radionice zajednički konzumiraju uz veliko zadovoljstvo i dodatno samopouzdanje.

Maja Glušica, volonterka i voditeljka atkovnosti životnih veština