U okviru projekta Ludi Balkan organizovali smo trening iz upotrebe Art terapije za zaposlene u Specijalnoj bolnici za psihijatriju Dobrota. @psihijatrija.dobrota
Cilj nam je bio da ponudimo zaposlenima u sistemu mentalnog zdravlja inovativne radionice zasnovane na umetnosti i art terapiji o inkluzivnom, osnažujućem i destigmatizujućem radu sa korisnicima usluga mentalnog zdravlja, kako bi im pružili nove prilike za unapređenje postojeće prakse i dalju edukaciju u cilju profesionalne orijentacije.
Takođe, kroz ove treninge podržavamo razvoj razumevanja umetnosti i ličnih narativa od strane zaposlenih u sistemu mentalnog zdravlja, kao alata za inkluziju i terapiju za korisnike psihijatrijskih usluga kako bi im se omogućio pristup umetničkom stvaralaštvu.
Dr Mimmu Rankanen je profesorka art terapije na Univerzitetu Oslo Metropolitan u Norveškoj. Ima veliko iskustvo u nastavi art terapije, kao i u istraživanju efekata art terapije.
Projekat “Ludi Balkan” (“The Mad Balkans- transforming psychiatry through art”), udruženje Prostor sprovodi u partnerstvu sa Udruženjem za istraživanje, edukaciju i psihosocijalnu podršku @udruzenjetavan iz
Bosne i Hercegovine i Domom Turnić #domturnic iz Hrvatske (Hearing Voices Mreža Balkana), kao i Oslo Metropolitan Univerzitetom (OsloMet) iz Norveške. Projekat je podržan kroz program Kreativna Evropa.