NOVOSTI

Ludi Balkan- transformisanje psihijatrije kroz umetnost

Projekat  „Ludi Balkan- transformisanje psihijatrije kroz umetnost“, počeo je sa svojom realizacijom u novemru 2023. godine. Vodeća organizacija na ovom projektu je udruženje Prostor iz Beograda, a partneri su Dom Turnić iz Rijeke i Udruženje za istraživanje, edukaciju i psihosocijalnu podršku Tavan (Hearing Voices Mreža Zapadnog Balkana), i EU partner- Faculty of Technology, Art and Design, OsloMet – Oslo Metropolitan University. Pridruženi partneri su Akademija likovnih umetnosti i Institut za mentalno zdravlje iz Beograda, zatim Fakultet vizuelnih umjetnosti iz Podgorice, SBP Dobrota, Kotor, Hrvatska komora zdravstvenih radnika i Zdravstveno veleučilište iz Zagreba.

Neki od ciljeva ovog međunarodnog projekta podržanog od strane Evropske komisije u okviru programa Kreativna Evropa su:

1) Socijalna inkluzija i poboljšanje kvaliteta života korisnika psihijatrijskih usluga kroz umetničko stvaralaštvo, interakciju, dijalog i zajedničko umetničko izražavanje i produkciju, u saradnji sa profesionalnim umetnicima i profesorima umetnosti.

2) Promocija umetnosti kao sredstva za pružanje podrške korisnicima psihijatrijskih usluga kroz edukaciju studenata i zaposlenih u sistemu mentalnog zdravlja (prevashodno radnih terapeuta ali i ostalih zainteresovanih za primenu metoda art terapije u praksi).

3) Promocija prakse umetničkog izražavanja u kontekstu mentalnog zdravlja u zajednici sa Balkana u jednoj od EU zemalja i u regionu.

4) Ostvarivanje dugoročnih efekata izradom obrazovnih priručnika i prenošenjem znanja i veština budućim praktičarima iz oblasti upotrebe umetnosti u radu sa korisnicima psihijatrijskih usluga.

5) Osnaživanje mreže umetnika, korisnika psihijatrijskih usluga, studenata i ostalih zainteresovanih strana iz Crne Gore da osnuju udruženje koje se bavi mentalnim zdravljem u zajednici i koristi metode art terapije u radu sa korisnicima psihijatrijskih usluga.

Finansirano sredstvima Europske unije. Izneseni stavovi i mišljenja su stavovi i mišljenja autora i ne moraju se podudarati sa stavovima i mišljenjima Europske unije ili Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA). Ni Europska unija ni EACEA ne mogu se smatrati odgovornima za njih.