U okviru aktuelnog projekta „Kreativni Prostor za mentalno zdravlje“ finansiranog kroz program “ACT- Zajedno za aktivno građansko društvo”, koji sprovode švajcarska nevladina organizacija HELVETAS Swiss Intercooperation i Udruženje građana za demokratiju i građansko obrazovanje „Građanske inicijative“, 18. marta od 12 do 14:30h, organizovali smo online tribinu koji bi pokrenula razgovor na temu zaštite mentalnog zdravlja u zajednici.
Glavni cilj ove tribine bio je da se okupe stručnjaci iz oblasti zaštite mentalnog zdravlja i da se pokrene razgovor na temu značaja zaštite mentalnog zdravlja u zajednici.
Bavili smo se retrospektivom onoga što je do sada urađeno u ovoj oblasti u našoj zemlji, osvrćući se na različite perspektive i iskustva, razumevanjem aktuelnog konteksta, kao i osmišljavanjem narednih koraka za razvoj zaštite mentalnog zdravlja u zajednici.
Dodatno, cilj je i podizanje svesti javnosti na ovu, svakim danom sve značajniju temu, kao i zagovaranje za bolju primenu zakona o zaštiti mentalnog zdravlja u Srbiji.
Učesnici ovog događaja bili su: Larisa Despotović (udruženje Herc), ispred Nacionalne mreže udruženja psihijatrijskih korisnika NAUM, Marina Kostić, iz Caritas Srbija, koordinatorka projekata , dr Periša Simonović, psihijatar, pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Republike Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, dr Jovanka Petrović, psihijatrica, VD direktorka SPB Kovin, dr Milutin Kostić, psihijatar, Institut za mentalno zdravlje, Snežana Simović Draganić, socijalna radnica iz Klinike za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević”, psihološkinja Irena Stojadinović, ispred organizacije PIN (Psychosocial Innovation Network) i art terapeutkinja i „community worker“ (pružalac podrške u zajednici) Mina Aleksić, ispred udruženja Prostor.