NOVOSTI

Hearing voices grupe za korisnike i korisnice psihijatrijskih usluga, 8. i 9. mart

Hearing Voices grupe samopomoći

Osmog i devetog marta u Beogradu, u Mesnoj zajednici “Ćirilo i Metodije” Opštine Zvezdara, održana je radionica sa ciljem predstavljanja Hearing Voices grupa samopomoći.

Na Hearing Voices grupama samopomoći osobe se ohrabruju da govore o iskustvima koja su obično ,,tabu tema”, i to bez osuđivanja i uz poštovanje ličnih uverenja svakog pojedinca.

Svoja znanja i bogato iskustvo u vođenju HV grupa samopomoći učesnicima su prenele Rachel Waddingham i Slobodanka Popović. Rachel Waddingham ima preko 12 godina iskustva u vođenju ovakvih grupa u Engleskoj i doprinosi pokretanju novih po celom svetu. Ona je, kao osoba kojoj je bila dijagnostifikovana šizofrenija, pravi ,,ekspert po iskustvu” i primer kako grupe samopomoći mogu omogućiti ljudima da pronađu smisao svojih glasova.

Danas Rachel živi bez lekova i ne smatra se ,,bolesnom”.

Slobodanka Popović je porodični psihoterapeut sa velikim iskustvom (sistemska porodična psihoterapija) i radi u zdravstvenom sistemu u Velikoj Britaniji. Ima iskustvo u vođenju HV grupa samopomoći sa adolescentima.

HV grupe samopomoći postoje u celom svetu- Malezija, Australija, Engleska, Uganda, Poljska, Novi Zeland…, neke su vođene od strane ljudi koji čuju glasove, neke od strane profesionalaca, a neke kombinovano. Jedne su deo zdravstvenog sistema, dok su druge van zvaničnih institucija. Ipak, jedno im je zajedničko- sve su grupe podrške, što znači: u ovome smo zajedno, delimo svoja iskustva i nalazimo načine da se izborimo sa njima. Kada su se prve grupe formirale u Engleskoj svi su mislili da je to ludost. Sada, 27 godina kasnije, stepen stigmatizacije je mnogo niži. Sada su podrška članovi porodice, zdravstveni radnici, obični ljudi, ali do toga je došlo zato što su grupe svojim primerom pokazale da je u redu pričati o glasovima i da je to bezbedno.

(Rachel Waddingham)