NOVOSTI

II Beogradski festival mentalnog zdravlja

Pokret za mentalno zdravlje organizuje II Beogradski festival mentalnog zdravlja u cilju podizanja svesti javnosti o značaju brige o mentalnom zdravlju, kao i podsticanja donosilaca odluka da odrede mentalno zdravlje kao prioritet i preduzmu potrebne korake koji bi doveli do unapređenja zaštite mentalnog zdravlja u Srbiji.
U okviru Festivala, u Beogradu će, povodom Dana mentalnog zdravlja, 10. 10. 2022. od 17h u Etnografskom muzeju biti organizovan događaj “Mentalno zdravlje za sve” koji organizuju Udruženje Prostor, Caritas Srbije i Mreža udruženja korisnika i korisnica psihijatrijskih usluga Naum.
Događaj obuhvata otvaranje izložbe umetničkih radova korisnika i korisnica psihijatrijskih usluga nastalih na aktivnostima udruženja Prostor i Mreže Naum, antistres radionicu Herc Udruzenje, interaktivnu forum teatar predstavu “Priče iz duše”, nastalu na osnovu iskustava korisnika i korisnica psihijatrijskih usluga. Kreativni proces forum teatra vodi psihološkinja i umetnica Vera Erac, u organizaciji Caritas Srbije, u okviru regionalnog projekta SOCIETIES koji finansira EU.
Poslednji događaj biće tribina “Mentalno zdravlje za sve” u organizaciji udruženja Prostor, u okviru istoimenog projekta podržanog kroz program Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT koji sprovode švajcarska nevladina organizacija HELVETAS Swiss Intercooperation i Gradjanske Inicijative. Tribina će se baviti mentalnim zdravljem građana i građanki sa idejom da informiše i uključi najugroženije grupe (mlade, starije, odrasle osobe u riziku) kako bi se unapredila briga o mentalnom zdravlju i istakao značaj prevencije i usluga u zajednici.
Dobro došli! 🙂
*
Organizacije – osnivači Pokreta (Caritas Srbije, Mreža za mentalno zdravlje Naum, udruženja Prostor i PIN – Psychosocial Innovation Network, Inicijativa Za Tebe #VAZNOJE) su pokretači “Beogradskog festivala mentalnog zdravlja”, događaja koji ima za cilj da podigne svest o mentalnom zdravlju, kroz brojne aktivnosti koje aktivno uključuju korisnike i korisnice, stručnu javnost, građane i građanke.