NOVOSTI

Nedelja umetnosti i mentalnog zdravlja u Etnografskom muzeju 10-17.10.2022.

Pokret za mentalno zdravlje od 10.9. do 29.10. 2022. organizuje II Beogradski festival mentalnog zdravlja u cilju podizanja svesti javnosti o značaju brige o mentalnom zdravlju kao i podsticanju donosioca odluka da odrede mentalno zdravlje kao prioritet i preduzmu potrebne korake koji bi doveli do unapređenja zaštite mentalnog zdravlja u Srbiji.
U okviru ovog festivala, u Beogradu će, povodom Dana mentalnog zdravlja, 10.10.22. od 17h u Etnografskom muzeju biti organizovan događaj “Mentalno zdravlje za sve” koji organizuju Udruženje Prostor, Caritas Srbije i Mreža udruženja korisnika i korisnica psihijatrijskih usluga Naum.
Program:
10.10, 17h – 17.10.2022.
Izložba umetničkih radova korisnika i korisnica psihijatrijskih usluga udruženja Prostor, Duša, Videa i neformalne grupe Pleme F20, kao i radova nastalih u okviru serije radionica vizuelnih umetnosti „Da li ste vi normalni, Vol. 2“ 2021. godine udruženja Prostor kao i radova nastalih u okviru projekta „Dijalog u Prostoru“ u saradnji sa umetnicama Ljiljanom Šunjevarić i Katarinom Jakovljević i umetnicima Vladimirom Milanovićom, Zoranom Dimovskim, Radošem Antonijevićem i Miloradom Mladenovićem. Oba projekta sufinansirana su od strane Ministarstva kulture Republike Srbije.
10.10, 17:15h
Antistres radionicu udruženja Herc, na kojoj ćemo se upoznati sa praktičnim tehnikama i vežbama za prevazilaženje stresnih situacija i očuvanje mentalnog zdravlja. Radionicu vodi psihoterapeutkinja Ivana Lukovnjak. (Prijave na mail: hercudruzenje@gmail.com)
10.10, 17:30h
Interaktivna pozorišna predstava “Priče iz duše”, nastala na osnovu iskustava korisnika i korisnica psihijatrijskih usluga. Kreativni proces forum teatra vodi psihološkinja i umetnica Vera Erac, u organizaciji Caritas Srbije, u okviru regionalnog projekta SOCIETIES koji finansira EU.
10.10, 19h
Tribina “Mentalno zdravlje za sve” u organizaciji udruženja Prostor, u okviru istoimenog projekta podržanog kroz program Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT koji sprovode švajcarska nevladina organizacija HELVETAS Swiss Intercooperation i Građanske Inicijative. Tribina će se baviti mentalnim zdravljem građana i građanki sa idejom da informiše i uključi najugroženije grupe (mlade, starije, odrasle osobe u riziku) kako bi se unapredila briga o mentalnom zdravlju i istakao značaj prevencije i usluga u zajednici.